Kiállítás a Miskolci Törvényszéken a Bíróságtörténeti hét programjaként

A bírósági történeti emlékek ápolása, az építészeti értékek megőrzése és megismertetése jegyében „Múlt és jelen a bíróságokon” címmel a Miskolci Törvényszék bíróságtörténeti kiállítást szervezett 2017. szeptember 20-án, csatlakozva ezáltal az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Bíróságtörténeti hét eseményeihez.

A sajtónyilvános rendezvényt Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az identitáskeresésünk útjára vezet minket ez a jeles esemény is. Hisz a bíróság önmagában csak egy épület, bírósággá a benne munkálkodó, dolgozó emberek teszik. Meg kell találnunk azokat az értékeket, értékes gondolatokat, amit ápolnunk kell. Megnyitóbeszédét Juhász Andor idézetével zárta: „úgy formálja ki a bíró is az anyagi igazságot művészi kézzel, fáradságos értelmi és lelki munkával a per adathalmazából, állandóan szem előtt tartva, hogy nem légüres térbe szerkeszti bele az ítéletet, hanem azzal embersorsot intéz, könnyet szárít vagy fakaszt..”  

A Miskolci Törvényszék I. emeleti folyosóján kiállításra kerültek dr. Sáfrány Gy. József magángyűjteményének képeslapjaiból digitális másolatban elkészült képek, dr. Varga Zsolt járásbírósági elnök képeiből a Szikszói Járásbíróság, továbbá Dr. Krajnyák István képeiből a Szerencsi Járásbíróság épületét ábrázoló, XIX. századi képek. A múlt képein túl a jelen bíróságát is bemutatja az időszaki kiállítás Derla Viktória, Técsi Ágnes és dr. Gyurán Ildikó fotóin keresztül.

Dr. Sáfrány Gy. József miskolci ügyvéd kötődése a bírósághoz régre vezethető vissza, egyik anyai dédapja községi bíró volt Nagybarcán, ő maga pedig 1982-ben bírósági fogalmazó lett, de csak egy évig, utána a szövetkezetek jogi képviselője lett, majd ügyvéd. Szabadidejében régi képeslapokat gyűjt Miskolcról és környékéről, így több mint kétezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik, amelyek közül jónéhány már régóta a törvényszék falait díszíti.

Miskolc, 2017. szeptember 20.