„dr. Csillám István emlékév” és cikkíró verseny díjkiosztó gála

A Miskolci Törvényszék kiemelt jelentőségű feladatának tekinti a bíróság történeti emlékeinek ápolását, az előttünk járó nagy tekintélyű bírák emlékének megőrzését és mindezek bemutatását. Fontosnak tartja, hogy széles körben ismerté váljék a bírói pálya egykori kiemelkedő képviselőinek munkássága, ezáltal a nagy elődök szellemi hagyatéka valamennyiünk számára példaként szolgáljon, közös örökséggé váljon.

E cél megvalósításának állomása 2017. évben a néhai tanácsvezető bíró, dr. Csillám István emlékére szervezett „dr. Csillám István emlékév” programsorozat volt.

A program részeként a Miskolci Törvényszék 2017. júniusában Jogászi Szerepcsere Napot rendezett, majd az év második felében Cikkíró versenyt hirdetett fiatal jogászok számára. A verseny során bírósági fogalmazók és titkárok, joghallgatók, doktoranduszok, fiatal ügyvédek, ügyvédjelöltek, ügyészségi fogalmazók, alügyészek mérhették össze tudásukat polgári és büntető jogi szekcióban. A verseny célja a bírói gyakorlat tudományos szempontból történő egyedi elemzése volt.

A cikkíró verseny eredményeinek kihirdetésére „dr. Csillám István emlékév” gála keretében került sor 2017. december 14. napján, a Miskolci Törvényszéken.

A rendezvényt dr. Répássy Árpád a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki a vendégek és versenyben résztvevők köszöntését követően a hagyományaink ápolásának fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy az idei emlékév sikere is igazolta, hogy a hétköznapi munka mellett meg kell találnunk hivatásunk szépségeit, azokat az értékeket, amelyek fenntartása mindannyiunk feladata. Az esemény jelentőségéről szólva a jogászi hivatásrendek közötti együttműködés fontosságát emelte ki.

Az emlékév névadójának, dr. Csillám István egykori tanácselnök bírónak életét, pályájának alakulását dr. Miklós István a Miskolci Törvényszék bírósági titkára mutatta be. Az emlékműsor keretében megszólaltak dr. Csillám István lánya, dr. Csillám Katalin, a Miskolci Törvényszék tanácselnöke és egykori kollégái dr. Sisák Péter, Tóthné dr. Révész Anna és dr. Stefánné dr. Nemes Erika.

A megemlékezést a Cikkíró verseny díjainak átadása követte. A polgári jogterületen legsikeresebben versenyző dr. Tóthné dr. Majoros Tünde bírósági fogalmazó és büntető jogi szekcióban első helyezést elért dr. Mirczik Ádám Phd hallgató díját dr. Répássy Árpád a Miskolci Törvényszék elnöke adta át.

A beérkező dolgozatok magas szakmai színvonala lehetőséget biztosított arra, hogy azokat különdíjakkal jutalmazzák. A Miskolci Törvényszék elnökének különdíját dr. Hegyeshalmi Gergely alügyész, a törvényszék elnökhelyettesének különdíját dr. Menyhért Enikő, a Miskolci Törvényszék Büntető Kollégium Vezetőjének különdíját dr. Dornfeld László Phd hallgatók kapták.

Ezt követően prof. dr. Farkas Ákos a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja méltatta a Miskolci Törvényszék és az egyetem jogi kara közötti kiváló kapcsolatot, melynek keretében a jogászi hivatás kiemelkedő gyakorlati és elméleti szakemberei dolgoznak együtt; ily módon erősítve a hivatásrendek együttműködését.

A program zárásaként dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság Elnöke kihirdette a 2018. év névadóját, aki a 90 évvel ezelőtt született dr. Bodnár Ödön néhai büntető tanácselnök bíró lesz.

A vendégek megtekinthették a dr. Csillám István emlékére készített tárlatot és a Miskolci Törvényszék bírósági épületeinek történetét bemutató állandó kiállítást is.