A Miskolci Törvényszék sikere a Ráth György pályázaton

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad,
annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”.

(Babits Mihály)

 

Az Országos Bírósági Hivatal 2017 – ben immár negyedik alkalommal hirdette meg a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázatot, mellyel az OBH lehetőséget biztosít a törvényszékeknek a bíróságok történetiségének kutatására, a történeti hagyományok felelevenítésére és ápolására.

A Miskolci Törvényszék az  Edelényi  Királyi  Járásbíróság  történetének kutatására nyújtott be pályázatot, melyet a bíráló bizottság támogatott, majd dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke a sikeres pályázat elismeréseként emléklapot adott át dr. Répássy Árpádnak, a Miskolci Törvényszék elnökének.

A pályázat által folytatódhat az edelényi Szász-Coburg-Gothai kastélyban egykor működő Edelényi Királyi Járásbíróság történetének 2016-ban megkezdett kutatása és elkészülhet a Miskolci Törvényszék első történeti kiadványa, a „Szemelvények az Edelényi Királyi Járásbíróság történetéből” című írás bővített kiadása is. Az eredeti mű a valaha volt bíróság történetébe adott betekintést, míg a második, bővített kiadás a az Edelényi Járásbíróságon egykor szolgálatot teljesítő bírák és igazságügyi alkalmazottak visszaemlékezésein keresztül fogja bemutatni a járásbíróság utolsó évtizedeit.

A törvényszék  a kiadványt bíróságtörténeti kiállítás keretében kívánja bemutatni a bíróságok történeti emlékei iránt érdeklődő dolgozóknak és a kiállítás közönségének.

 

Miskolc, 2018. február 28.

CsatolmányMéret
258.67 KB