Kinyitott a bíróság - Báthory Erzsébet büntetőperét tárgyalták a Miskolci Törvényszéken

Jogtudatos generáció nevelését, a fiatalok alapvető jogi ismereteinek bővítését tűzte ki céljául a Miskolci Törvényszéken is sikeres „Nyitott Bíróság” program, melyet dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke hivatalba lépése óta támogat. A program keretében a törvényszék bírái, igazságügyi alkalmazottjai közép- és általános iskolákkal együttműködve az életkori sajátosságoknak megfelelő módon hívják fel a figyelmet a fiatalokat foglalkoztató témákra, a fiatalkorú bűnözésre, az áldozattá válás kérdéseire, a kábítószerek, az internet, és ezáltal a közösségi oldalak veszélyeire.

A „Nyitott Bíróság” program nyújtotta programlehetőségek egyike a perszimuláció, mely szervezésének a Miskolci Törvényszéken immár hagyománya van, hiszen ez évben harmadik alkalommal került sor az eseményre.

Idén Báthory Erzsébet büntetőperét dolgozták fel a csapatok. A megmérettetésre négy iskola jelentkezett, a diákok az eljárási szereplők, a vádlott, az ügyész, a védő, a tanúk és az igazságügyi szakértők „bőrébe bújtak”.

A „játékban” a törvényszék bírái is „szerepet kaptak”, hiszen ők vállalták magukra a bíróság szerepét és egyben ők voltak a verseny zsűrije is. Dr. Pabis Attila a Miskolci Törvényszék bírája, dr. Szunyog Tibor az Encsi Járásbíróság elnöke, és dr. Puskár József a Miskolci Járásbíróság bírája nemcsak az ügyet döntötték el, de csapatok közötti sorrendet is. A legsikeresebben a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium versenyzett, így ők állhattak a dobogó legfelsőbb fokára. Másodikként díjazták a Miskolci Szemere Bertalan Szakgimnáziumot, megosztott harmadik helyezést ért el a Fráter György Katolikus Gimnázium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium.

A versenyzők tárgyjutalomban részesültek, ezen túl a legjobbak egy napon át a Miskolci Törvényszék bírái, bírósági titkárai – immár „igazi” - munkájával ismerkedhetnek majd.

Miskolc, 2018. március 2. napján

CsatolmányMéret
2.24 MB
2.19 MB