„E-Per Szakmai Nap” a Miskolci Törvényszéken

A bíróságok 2018. január 1-től teljes körű – valamennyi ügytípust érintő - elektronikus ügyintézést vezettek be.  Az új típusú ügyintézésben rejlő, a hatékony és eredményes munkát elősegítő lehetőségek szakszerű alkalmazásának támogatása érdekében 2018. február 15-től a Miskolci Törvényszéken belső e-per kapcsolattartó hálózatot állítottak fel. A hálózat céljainak, feladatainak, működési rendjének bemutatása; a munkamegosztási rend kialakítása érdekében 2018. március 2 –án a törvényszéken „E-Per Szakmai Nap”- ot szerveztek, melyen a bíróságok vezetőin túl az elektronikus kapcsolattartásban elmélyült eljárásjogi, ügyviteli és informatikai ismeretekkel rendelkező civilisztikai és büntető ügyszakos bírák vettek részt.

Köszöntőjében dr. Fuhrmann Gábor a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese a bírák, igazságügyi alkalmazottak e területen megszerzett eljárásjogi, ügyviteli tudásának elmélyítését, a tudásmegosztást, valamint jó gyakorlatok kidolgozásának fontosságát emelte ki. Az e-per kapcsolattartó hálózat működésével kapcsolatos tudnivalókról a hálózat vezetője, a Miskolci Törvényszék központi igazgatási feladatokkal megbízott e-per kapcsolattartó bírája, dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnök asszonya beszélt. Elmondta, hogy a hálózat felállításának célja a teljeskörű elektronikus ügyintézés megvalósítása mellett, az elektronikus kapcsolattartás folyamatos, egységes és zökkenőmentes működésének biztosítása. A hálózat feladata, hogy a kollégák ítélkezési tevékenysége során felmerülő nehézségekre, jogértelmezési kérdésekre a lehető legrövidebb időn belül  megoldással szolgáljon – fogalmazott.

A folytatásban dr. Demjén Péter, az Észak – magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetője a törvényszék elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó munkamegosztási rendjét ismertette.

A „Szakmai Nap” második részében civilisztika és büntető ügyszakban is lehetőség volt az elektronikus kapcsolattartás eddigi tapasztalatainak megosztására, az eljárásjogi és egyéb gyakorlati problémák megvitatására.

 

Miskolc, 2018. március 2.

CsatolmányMéret
1.78 MB