Az új büntetőeljárásra készül a Miskolci Törvényszék

A 2018. július 1. napján hatályba lépő új büntetőeljárási törvény alkalmazására történő eredményes felkészülés céljából, a büntető ítélkezés magas szakmai színvonalának biztosítása érdekében 2018. március 5. és 7. napjai között képzést szerveztek a Miskolci Törvényszéken a büntető bírák számára. A szakmai program során a Miskolci Törvényszék elmélyült eljárásjogi ismeretekkel rendelkező szakemberei a Debreceni Ítélőtábla, Debreceni, Egri és Nyíregyházi Törvényszék bíráival együttműködve mutatták be az új jogszabályt a résztvevőknek.

„Történelmi jelentőségű időket élünk a büntető ítélkezés területén, a változások az ítélkező bírákat nagy kihívás elé állítják, ezért rendkívül fontos a megfelelő szakmai felkészülés támogatása” – fogalmazott dr. Czibrik Attila a Miskolci Törvényszék büntetőkollégiumának vezetője bevezetőjében, aki az új eljárási törvény létrejöttének hátterére, a bevezetett új jogintézményekkel elérni kívánt célokra is kitért.

A rendezvényen csaknem hatvan bíró, bírósági titkár, fogalmazó, ügyintéző vett részt, akik a képzés első napján a büntetőeljárás alapelveitől kezdve, az eljárási funkciók megosztásán, a bizonyítás szabályain át, a büntetőeljárás résztvevői utóbbiak joggyakorlására vonatkozó szabályok témában hallhattak előadásokat. Az előadók ismertették a törvény által bevezetett új bizonyítási eszközöket, a bizonyítékok értékelését illető alapvető rendelkezéseket, kitérve a terhelt, a tanú vallomását és a szakértőket érintő szabályokra is.

A programsorozat további napjain a hallgatók többek között az eljárás egyszerűsítését és befejezését szolgáló lehetőségeket, a kényszerintézkedések változó rendszerét, a külön eljárást megalapozó egyezségkötést, mint új jogintézményt feldolgozó előadásokon hallottakkal gazdagodhattak. Részleteiben megismerhették a jövő büntetőeljárásának egyik legfontosabb elemét, az előkészítő ülést.

Az előadásokat követően perszimuláció keretében mutatták be az előkészítő ülés menetét, szerepét és jelentőségét a bírósági eljárásban, kitérve az ülésen hozott határozatok lehetséges típusaira is.

A felkészülés 2018 márciusában megtartott első állomását követően a rendezvénysorozat március 19-én, majd május hónapban folytatódik, mely alkalmakkor helyi szinten további előadásokat és workshopokat tartanak.

 

Miskolc, 2018. március 8.

CsatolmányMéret
1.85 MB
1.75 MB