Ismét szerepet cseréltek a jogászok a Miskolci Törvényszéken

Miskolci Törvényszéken 2018. április 12. napján második alkalommal szervezték meg a Jogászi Szerepcsere Napját. A rendhagyó jogi-szakmai verseny célja a bíróság történelmének feltárásán és bemutatásán, egykori legendás bírák szellemi örökségének megőrzésén túl a jogászi hivatásrendek együttműködésének támogatása volt.

A verseny az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett “Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” programsorozat részét képező, „Dr. Bodnár Ödön Emlékév” első állomását jelentette, melyen részt vettek a névadó gyermekei, és unokája dr. Vass Andrea, a Miskolci Járásbíróság bírája is.

A rendezvényt dr. Fuhrmann Gábor a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese nyitotta meg, aki a vendégek és versenyben résztvevők köszöntését követő beszédében kiemelte, hogy a Miskolci Törvényszék szakmai programok szervezése által is biztosítja a hivatásrendekkel való jó szakmai kapcsolatot, a közösség erejével segíti elő múltunk megismerését, nagyjaink szellemi hagyatékának tovább élését. „A program jó alkalom arra, hogy a jogászi hivatás szakemberei interaktív módon osszák meg egymással tudásukat, gyakorlati tapasztalataikat; elősegítve ezzel a jogászi hivatás méltó megbecsülését, a hagyományaink oltalmazását, a közjó és az igazság szolgálatát” – hangsúlyozta a törvényszék elnökhelyettese.

Dr. Szabó Nikoletta az Encsi Járásbíróság bírája dr. Bodnár Ödön bírói pályájának alakulását mutatta be. Elmondta, hogy dr. Bodnár Ödön hivatásának tekintette a fiatal generáció képzését, tanítványainak a jogi ismereteken túl, az igazság és a bírói szolgálat iránti tisztelet szépségeit is megmutatta. Kiemelkedő szakmai tudással, pártatlanul és függetlenül ítélkezett. Jogászi nagysága és emberi jellemvonásai méltó példaként állítják a mai kor jogász generációi elé.

A versenyben a Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Főügyészség, a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara, a Miskolci Egyetem, a Nemzeti Adó – és Vámhivatal Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Igazgatósága, a Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Miskolci Törvényszék fiatal jogászai vettek részt, akik 3 fős csoportokban, valódi ügyeken alapuló jogeseteket dolgoztak fel és aktuális jogi problémákra kerestek megoldást polgári, büntető, közigazgatási és munkajogi ügyszakban. A csapatok bírói, ügyészi, ügyvédi talárt öltve, tárgyalótermi környezetben próbálhatták ki magukat a másik hivatásrend munkájában.

A jó hangulatú versenyt a jogászi hivatás kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakembereiből alakult zsűri döntésének kihirdetése zárta. A zsűri döntése alapján valamennyi szekcióban első helyezést ért el a Miskolci Törvényszék csapata, polgári és büntető szekcióban különdíjat kaptak az arra érdemes versenyzők.

A múltidéző programsorozat következő állomása a bírósági szervezet és a Miskolci Törvényszék történetét bemutató kiállítás lesz, melynek az egykori Edelényi Királyi Járásbíróság székhelye, az edelényi Szász-Coburg Kastély ad otthont. A kiállítás 2018. június 7. napján az Edelényi Kastélysziget épületében nyílik, a tárlat várhatóan 2018. augusztus végéig lesz látogatható.

Miskolc, 2018. április 12.

CsatolmányMéret
4.14 MB
3.35 MB
3.51 MB
3.34 MB
2.8 MB