A jövő igazságügyi alkalmazottainak felkészítése a bíróság feladata is

Dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke és Kondás Miklós, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium igazgatója együttműködési megállapodás keretében mélyítették el a bíróság és az iskola között már évek óta fennálló szakmai kapcsolatot. A 2019. február 14-én kötött megállapodás keretében a szakiskola tanulói olyan gyakorlati képzésben vehetnek részt a bíróságon, mellyel még versenyképesebb tudás birtokában léphetnek ki a munkaerőpiacra.

A megállapodás eredményeként az iskola tanulói megismerkedhetnek a Miskolci Törvényszék, ezáltal pedig a bírósági szervezetrendszer teljes működésével. A bíróság 15 fős csoportokban fogadja majd a tanulókat, akik részt vehetnek a nyilvános bírósági tárgyalásokon és a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatják el az igazságügyi munka gyakorlati alapjait. A Miskolci Járásbíróság azt is vállalta, hogy az iskolába kihelyezett, külön oktatásokkal segíti a diákok tudásának gyarapítását.

A szakgimnázium által minden évben megrendezett pályaorientációs nap keretében a járásbíróság tájékoztatást ad a megpályázható igazságügyi álláshelyekről, munkakörökről és magáról az igazságügyi szolgálati jogviszonyról, mint életpályamodell lehetőségéről. A tanulók érdeklődését külön szakmai anyagok elkészítésével is szeretné felkelteni a járásbíróság, mely nagy segítséget jelenthet majd a végzős tanulók pályaválasztása során.

program – a gyakorlati képzésen túlmenő – másik fontos alappillére az évente megrendezésre kerülő gépírás verseny, melynek győztese előnyt élvez majd a törvényszékre vagy annak illetékességi területéhez tartozó járásbíróságra benyújtandó pályázat elbírálásánál. Az első megmérettetésre már 2019. március végén sor kerül, ahol a bíráló bizottság tagjait a szakgimnázium és a bíróság közösen delegálja, ezzel is szimbolizálva az elméleti és a gyakorlati tudás elválaszthatatlan fontosságát.

„A szakgimnáziumból ezidáig hozzánk érkező diákok olyan tudással és szemlélettel érkeztek a bíróságra, mellyel a legkiválóbb ügyviteli dolgozóink sorát bővítik. Ez a megállapodás - nem titkoltan - azt a célt is hivatott szolgálni, hogy a bíróság megtalálja a legrátermettebb embereket, akik meg tudnak felelni az igazságszolgáltatás nem kis kihívásainak. A bíróságnak tudatosan kell gondoskodni arról, hogy hogy minél felkészültebb szakemberek jelentkezzenek ide dolgozni.” – hangsúlyozta dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke.

Az iskola kiemelkedő szakmai színvonalát mutatja, hogy a törvényszék egyik legkiválóbb dolgozója, a Magyarország Örökös Gépíróbajnoka címet viselő Nagyné Bíró Ágnes maga is a gimnázium egykori tanulója. Munkássága, a bírósági szakma iránti hűsége, felelősségtudata méltó példával szolgálhat a szakma iránt érdeklődé fiatal generációk számára.

A Miskolci Törvényszék annak szellemében támogatta az együttműködési megállapodás megvalósulását, hogy annak valódi tagjai és nyertesei, maguk a diákok. A program olyan szakmai befektetés lehetőségét nyújtja számukra, mely során egyedülálló ismeretkere tehetnek szert, dolgozzanak a jövőben akár az igazságügyi szervezetrendszerben, akár máshol a munka világában.

Miskolc, 2019. február 15.

 

Nagyné Bíró Ágnessel az Országos Bírósági Hivatal által 2018. december 14-én készített interjú az alábbi linken érhető el:

https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/nekem-rengeteget-jelent-hogy-...

CsatolmányMéret
2.37 MB
2.69 MB