A gyors és kreatív gépírók versenye a Miskolci Járásbíróságon

A Miskolci Járásbíróság és a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium között létrejött együttműködési megállapodás részeként a mai napon egy gépíróverseny keretében mérhették össze tudásukat az iskola legkiválóbb diákjai.

A Miskolci Törvényszék legfontosabb feladata, az ítélkezés mellett, olyan sokoldalú szakmai programokkal is jelentkezik, melyek nem csak népszerűsítik, de segítik is a bírósági munka iránt érdeklődő fiatalokat. Idén a Miskolci és Ózdi járásbíróság közreműködésével, két szakiskolával is együttműködési megállapodás született, mely lehetőséget biztosít a szakiskola tanulói számára, hogy gyakorlati tudásuk elmélyítésével még versenyképesebben léphessenek ki a munkaerőpiacra.

A tanulóknak a szakgimnázium és a bíróság által közösen delegált zsűri előtt kellett bizonyítani rátermettségüket és gyorsaságukat. A bíróság részéről  bírák és igazságügyi alkalmazottak, míg a szakgimnázium részéről oktatók képviselték tudásukkal a magas színvonalú szakmai elvárást.

A három részből álló verseny során a diákok egy szöveget másoltak le, majd a hallás utáni szövegértésről is számot adtak. A legnehezebbnek a záró feladat bizonyult, amikor a versenyzőknek önállóan kellett megszerkeszteni egy bírósági határozatot. A versenybizottság nem csak a gyorsaságot és a pontosságot, hanem a kreativitást is értékelte, mely elengedhetetlen feltétele a bírósági munkának.  

A rendkívül gazdag és lendületes szakmai nap végén a zsűri Oláh András Dávid, 12. osztályos tanulót találta a legjobbnak, aki nem csak a legszebb megoldásokat „alkotta” a megmérettetés során, hanem fiatal kora ellenére szakmai hozzáállásával és alázatával is bizonyított. A zsűri tagjainak elismerése mellett egy vándorkupát is hazavihetett, melyet a jövő évi megmérettetésig tarhat magánál, hogy az a következő évben ismét új nyertest jutalmazzon.

„Egy felelősségteljes és jól működő 21. századi bíróság ma már nem zárkózhat el attól, hogy szakmai tapasztalataival és tudásával segítse a felnövekvő generációkat. Az is feladatunk, hogy segítsünk megtalálni számukra azt a munkát, amiben örömüket lelik.” – hangsúlyozta versenyt lezáró gondolataiban Dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke. Ezen gondolat szellemiségében folytatódik tovább a bíróság és a szakiskola közötti együttműködés, hiszen a diákok tudásának gyarapítása olyan közös társadalmi felelősség, mely nélkül jövő sem létezhet.

Miskolc, 2019. március 29.

CsatolmányMéret
12.78 MB
13.36 MB
13.73 MB
12.86 MB
12.04 MB
791.68 KB
12.73 MB