Kitüntető jogi díjat kapott dr. Sömjéni Éva a Miskolci Törvényszék nyugalmazott bírája

Miskolc város minden évben május 11-én emlékszik meg arra a napra, amikor 1909-ben Miskolc címeres kiváltságlevelét Magyarország királya hitelesítette. Ez a nap a Város Napja, mely alkalmából a díjakat, elismeréseket adnak át a város hírnevét és elismertségét erősítő miskolci polgároknak.

Idén a Miskolci Törvényszék elnöke, dr. Répássy Árpád támogató kezdeményezésére a város kitüntető jogi díját, a Bizony Ákos Díjat, dr. Sömjéni Éva a Miskolci Törvényszék nyugalmazott bírája kapta.

Dr. Sömjéni Éva 1990-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Cégbíróságán teljesített szolgálatot. Cégbíróként elsősorban társasági joggal foglalkozott, kiváló ismerője volt a szövetkezeti jognak. Bírói nagysága nemcsak szakmai, de oktatási tevékenységében is megmutatkozott: részt vett a bírósági fogalmazók képzésében, fiatal kollégái mentora volt, generációknak szolgált a bírói hivatás eszményeként. Pozitív, empatikus személyisége, emberi nagysága miatt maradéktalanul bírta munkatársai tiszteltét, megbecsülését, szeretetét.

Munkáját kiemelkedő szaktudással, rendkívüli alapossággal és szorgalommal végezte, hivatását hittel és nemzetünk iránti mély tisztelettel gyakorolta.

Bírói munkásságát 1994-ben az Igazságügy Miniszter elismerő oklevélben méltatta, majd 2012-ben címzetes táblabírói címet kapott. Ugyanebben az esztendőben, 65. életévét betöltve, elbúcsúzott a pulpitustól és nyugdíjba vonult. Életművét Magyarország Köztársasági elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerte el.

Miskolc, 2019. május 13.

CsatolmányMéret
51.1 KB