VIII. Országos Bírósági Sportnapok – interjúsorozatunk első vendége dr. Demjén Péter, az Észak-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetője

Elindult a visszaszámlálás: alig több, mint egy hónap van hátra a VIII. Országos Bírósági Sportnapok kezdetéig. A véghajrában számtalan feladat nehezedik a szervezőkre, ugyanakkor a felkészülő sportolóknak sem könnyű. A megmérettetés előtti hetekben egy interjúsorozat keretében hozzuk közelebb a résztvevők számára a sportnapoknak otthont adó helyszínt. Olyan kollégáknak tettük fel kérdéseinket, akik a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végeztek, diákéveikben és mindennapjaikban is fontos szerepet játszik a sport, így saját élményeiken keresztül mutatjuk be a páratlan szépségű miskolci alma matert és sportlétesítményeit.

                                                                      ***

Kollégiumvezető Úr, mit jelent Önnek a sport? Mindig is meghatározó volt az életében?

Gyermekkoromtól sportolok, a családunkban mindenki sportszerető és nagy futballszurkoló, a bátyám például testnevelő tanár. A DVTK Stadionnal szemközt nőttem fel, a sportok között a mai napig a futball az első számomra, annak ellenére, hogy egyébként a DVTK-ban igazolt asztaliteniszező, majd magasugró voltam. A középiskolás és az egyetemi években kosárlabdáztam is.

Hogyan emlékszik vissza a miskolci diákévekre? Szerepet játszott benne a sport?

A diákévek alatt is szerves része volt az életemnek a sport, az egyetemi csapatban kosárlabdáztam és futballoztam. Azt hiszem, nem csak a tanulmányi eredményeimre, hanem a jelenlegi munkateljesítményemre is kihat az, hogy rendszeresen sportolok. A sport óriási közösségszervező erővel bír, melyet magam is megtapasztalhattam és olyan fegyelmezettségre nevel, melyet a mai napig kamatoztathatok.

Az, hogy a Miskolci Egyetem campusként működik, azaz egy helyen van minden fontos létesítmény, különösen nagy segítség volt az egyetemi évek alatt a sport és a tanulás összehangolásában.

A kollégiumvezetői és ítélkezési teendők mellett jut idő a sportolásra?

Még kezdő bíró koromban olvastam egy pszichológiai kutatást, melyben az szerepelt, hogy a bírói hivatás az egyik legstresszesebb foglalkozás. A szakemberek véleménye szerint nem önmagában a stressz a probléma, hanem az, hogy azt nem vezetjük le megfelelő módon. Szerintem ennek egyik legkiválóbb módszere a sport.

Elképzelhetetlennek tartom az életem sport nélkül, a mindennapjaim szerves része. Ez nagyon komoly szervezést igényel, de szerencsés helyzetben vagyok, mert a családom is elfogadja ezt. Így például tudják, hogy pénteken este 6 órától focizom, ebben az időpontban nem terveznek velem. Hétvégenként általában úszom, de ha van időm, akkor futok vagy a Bükkben túrázom.

Vett már részt bírósági sportrendezvényen? Milyen élményei fűződnek ehhez?

Természetesen, a bírósági sportnapok rendszeres résztvevője vagyok, ahol labdarúgásban indulok. A sportnapok nem csak a sport miatt élvezetesek, hanem azért is, mert jó találkozni az ország különböző pontjairól érkező régi és új kollégákkal. Szép emlékeket őrzök egy-egy nagyszerű győzelemről, nem is beszélve a kollégákkal folytatott esti beszélgetésekről, jó hangulatú zenés bulikról. Fontos, hogy a feszített hétköznapok után itt elengedhetjük magunkat, kikapcsolódhatunk kicsit.

Milyen érzéseket ébreszt Önben, hogy a Miskolci Törvényszék és a régió bíróságainak társszervezésében Miskolc alma matere ad otthont a rendezvénynek?

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy idén a Miskolci Egyetem ad otthont az Országos Bírósági Sportnapoknak. A helyszín tökéletesen alkalmas egy ilyen rendezvény lebonyolítására, hiszen az Egyetemváros egy gyönyörű völgyben fekszik és kiváló adottságokkal rendelkezik.

Mi, akik itt élünk, tudjuk, hogy Miskolc természeti és épített öröksége, sportélete rendkívül gazdag és értékes. Remélem, hogy az országból hozzánk érkező kollégák ezt mind megismerhetik és visszavágynak majd hozzánk, hiszen Lillafüred, Miskolc-Tapolca, a középkori Diósgyőri vár, a belváros hangulatos utcái, az avasi borospincék rengeteg látnivalót nyújtanak. Aki pedig olyannyira szerencsés, hogy belekóstolhat egy Diósgyőri futballmeccs páratlan hangulatába is, garantáltan nagyszerű élményekkel távozik Miskolcról.

Miskolcon, 2019. június 10.

CsatolmányMéret
1.66 MB