Értékteremtés és felelősségvállalás - elindult a bírósági szervezet Fenntartható Értékeink Programja

Meghirdette a Fenntartható Értékeink Programot (FÉP) az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A három pillérből álló program a múlt hagyományaira és a már meglévő eredményekre építve szeretné a bírósági szervezet értékeit átörökíteni az utókor számára.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a FÉP indítása kapcsán kiemelte: a bíróságok és maguk a bírók mindig is a kultúra őrzői és átörökítői voltak, akik maradandó értéket teremtettek a helyi közösségekben, példát és irányt mutatva a közösség tagjai számára. Handó Tünde beszédében példaként említette Ráth Györgyöt, aki jogi pályája mellett az Iparművészeti múzeum alapítója volt. Hozzátette: az Országos Bírósági Hivatal 2012 óta dolgozik azon, hogy a múlt hagyományainak ápolása mellett innovatív értékeket teremtsen – a FÉP tulajdonképpen ezeket az eredményeket fogja össze.

A program első pillére „A jó bíró”, amely abban szeretne utat mutatni, hogy mit jelent jó bírónak lenni a XXI. században: miről szól a bírói hivatás, vagy mit jelent korunk számára a bírói erény és a bírói morál. A példamutató bírók az Ikonok – bírói portrék című portrésorozatban mutatkoznak majd be.

A Fenntartható Értékeink Program második pillére a Zöld Bíróság.  Az elmúlt években országszerte megvalósított épületfejlesztések során előtérbe kerültek a környezetbarát és energiatudatos megoldások. Az Egri Törvényszék napelemeinek köszönhetően például évi 2 millió forint megtakarítást sikerült elérni, de számos bíróságon hasznosítják a szürke vizet, gyűjtik szelektíven a hulladékot, fákat ültetnek, parkosítanak. A FÉP keretén belül ezeket a jó gyakorlatokat és példaértékű kezdeményezéseket is szeretnék közkinccsé tenni.

A Családok a fókuszban, a program harmadik elemeként a bírósági dolgozók és az ügyfelek szempontjából irányítja rá a figyelmet család fontosságára. A bíróságok dolgozói ma 7600, 18 éven aluli gyermeket nevelnek, a munkavállalók 70 százaléka nő. Ezért is különösen fontos, hogy a munkatársak meg tudják teremteni az egyensúlyt a karrier, a magánélet és az egészség között. A bírósági szervezet komplex családtámogatási rendszerrel segíti dolgozóit, de helyben is számos követendő példa van.

A család az ügyfelek szempontjából is fontos: a bíróságokon ugyanis nagy számban indulnak családjogi perek, így elengedhetetlen, hogy magas színvonalú szakmai tudással és empátiával felvértezett, felkészült bírók segítsék az ügyfeleket a tárgyalóteremben. A Fenntartható Értékeink program szeretné támogatni az ügyfeleket abban, hogy jobban értsék a bírósági eljárásokat, és többen vehessék igénybe például a bírósági közvetítéseket.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta: a programhoz minden törvényszék önként csatlakozhat. A cél az, hogy minden jó gyakorlatot összegyűjtsenek, és egyfajta értékbankot hozzanak létre, amelyet örökségként adhatunk majd tovább az utódoknak.

Miskolc, 2019. szeptember 11.

Az eredeti hír az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/ertekteremtes-es-felelos...