A járvány ideje alatt is fontos szerephez jut a Via Video rendszer a bíróságon - csaknem 1200 távmeghallgatást tartottak a Miskolci Törvényszéken az elmúlt hónapokban

A járványügyi készültség bevezetése óta megtartott tárgyalások lebonyolításában egyre fontosabb szerephez jut a Via Video rendszer a bíróságokon - értékelte az elmúlt időszak tapasztalatait dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia a Miskolci Törvényszék elnöke. A távmeghallgatás által ugyanis csökkenthető a vírus terjedését elősegítő személyes kontaktusok száma, hiszen személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági tárgyalások, a peres felek, terheltek és tanúk kihallgatása, valamint a szakértők meghallgatása is. A videokonferencia révén jelentősen meggyorsíthatók az eljárási cselekmények, továbbá kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, valamint csökkenthetők az eljárásokban felmerülő költségek.

2020. január 1. és szeptember 30. között megyénkben 1190 távmeghallgatást tartottak a bírák és a bírósági tikárok. Leggyakrabban a fogva lévő terheltek esetében: a büntető-, a szabálysértési és a büntetés-végrehajtási eljárásokban jellemző ezen tárgyalási mód alkalmazása.

Azáltal, hogy a Via Video rendszer a törvényszéken kívül a megye valamennyi járásbíróságán kiépítésre került, az ügyfelek egyre jelentősebb hányada veheti igénybe ezt a meghallgatási formát. A tárgyalótermek akár külföldi helyszínekkel is összeköthetők, ahogyan történt ez például a Miskolcon tartózkodó tanú holland bíróság általi kihallgatása alkalmával. A vizsgált időszakban 677 vádlott, 383 szabálysértés alá vont személy, 63 polgári peres fél és 62 tanú meghallgatására került sor távmeghallgatás útján.

Miskolc, 2020. október 15.