Fogva tartottak és bántalmaztak egy férfit - előzetesben két gyanúsított

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a két férfinek, akikkel szemben aljas indokból, a sértett sanyargatásával, fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint az I. r. gyanúsított egy korábbi nézeteltérés miatt azt gondolta, hogy a sértett a távollétében be akart menni a miskolci lakásába. Ezért a gyanúsítottak és egy női társuk 2017. június 27-én az esti óráktól kezdve egészen másnap reggelig a sértettet akarata ellenére fogva tartották és bántalmazták: rugdosták, ütlegelték, és több alkalommal megalázták például úgy, hogy arra kényszerítették, hogy az I. r. terhelt lábát csókolja meg, valamint ereszkedjen négykézlábra. Az I. r. gyanúsított tettét egy lőfegyvernek látszó eszköz felhasználásával nyomatékosította.

A bíróság a rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak, a gyanúsítottak előzetes letartóztatását indokoltnak találta. A nyomozás eddigi adatai alapján az elkövetés módja különösen kegyetlen, gátlástalan lehetett, mely fokozza a várható büntetés tartamát, ami a gyanúsításban szereplő bűncselekmények miatt akár 7 év 6 hónapig is terjedhet. Ez a tény önmagában megalapozza a terheltek szökésének, elrejtőzésének veszélyét. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított-társakat, tanúkat befolyásolnák, a sértettet megfélemlítenék, illetve a bizonyítási eszközök elrejtésével veszélyeztetnék az eljárás eredményességét.

A végzés nem jogerős, azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Miskolc, 2017. július 12.