Rágyújtotta a házat a családra – előzetes letartóztatásba került

2017. augusztus 19-ig előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a gyanúsítottat, aki a megalapozott gyanú szerint július 17-én Mezőcsáton rágyújtotta a házat egy édesapára és annak három gyermekére.
 
A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a gyermekeit egyedül nevelő édesapával élt egy házban, külön lakrészben. A gyanúsított és a sértett férfi sokat veszekedtek, melynek gyakran az lett a vége, hogy a gyanúsítottat elzavarták. Ez történt július 17-én este is, amikor egy szülinapozást követően az ittas állapotban levő gyanúsított éjjel hazatért, hangoskodott, otthon folytatta a mulatozást. A sértett édesapa rászólt a terheltre, hogy ne hangoskodjon, mert felkelnek a gyerekek, a gyanúsított megfenyegette, hogy ha ő nem aludhat ott, akkor ők sem fognak. Ezt követően elment és a hajnali órákban tért vissza, amikor is – a gyanú szerint - szándékosan tüzet okozott a házban, úgy, hogy tudta, hogy az édesapa a három gyermekével bent alszik. A füstre a 14 éves lány ébredt fel, aki felkeltette apját és testvérét. A két nagyobb gyermek kimenekült, azonban az édesapa visszament a másfél éves kislányért, amikor is a gázpalack felrobbant. Az édesapa és kislánya elhalálozott. A gyanúsított eközben a helyszínt elhagyta, elindult gyalogosan a közeli település irányába.
 
A bíróság az előzetes letartóztatást részben a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye miatt rendelte el, mivel bűnösség megállapítása esetén a cselekményéért akár életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés is kiszabható. Kiemelkedő tárgyi súlyú ügyről van szó, több ember, valamint tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult az eljárás, mely pontos körülményeinek a megállapítása további nyomozás feladata, ezért az is feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eljárást veszélyeztetné. A bíróság a bűnismétlés veszélyét is megállapította, mivel a gyanúsított más büntetőeljárás hatálya alatt követhette el a cselekményt.
 
A végzés jogerős.