Megszegte a házi őrizet szabályait, ismét előzetesbe került

A Miskolci Járásbíróság 2017. november 9. napjáig előzetes letartóztatásba helyezte azt a gyanúsítottat, aki a megalapozott gyanú szerint 2017. május 19-én Novajidrányban egy késsel mellkason szúrta édesapját. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított apja az éjjeli órában érkezett haza nagyon ittas állapotban, amikor fiára támadt, őt fojtogatni kezdte. Ekkor a fiú egy konyhakéssel egy alkalommal megszúrta az apját.

 

A bíróság korábban előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat, majd 2017. június 21. napjától házi őrizetét rendelte el. 2017. október 6. napján azonban a nyomkövető elektronikus egysége hibát jelzett, melynek kapcsán a nyomozó hatóság megállapította, hogy a gyanúsított tartózkodási helyéül szolgáló lakásban áram nincs, a lakás áramellátása a fogyasztásmérő utáni szakaszon nem biztosított.

 

A gyanúsított kijelentette, hogy a javítást megrendelni nem hajlandó, arra nincs pénze, vagyis nem tudja a technikai eszköz üzemeltetésének feltételeit biztosítani.

 

Mindezzel pedig a házi őrizet szabályait megszegte, ezért az előzetes letartóztatásának elrendelése a bíróság szerint indokolt. A gyanúsított bűnösségének megállapítása esetén a törvény 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását rendeli, így a szökés, elrejtőzés veszélye kétséget kizáróan fennáll, azaz jelenléte az eljárási cselekményeknél az előzetes letartóztatásának elrendelése mellett biztosítható.

Az elkövetés eszközének az azonosítása még nem történt meg, illetve további bizonyítás felvétele is szükséges, így alaposan feltehető, hogy az esetleges tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével vagy további tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével a bizonyítást a gyanúsított meghiúsítaná, megnehezítené, vagy veszélyeztetné.

 

Miskolc, 2017. október 9.