Jogerős ítélet bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette miatt

Megváltoztatta a Miskolci Törvényszék másodfokú büntető tanácsa a bűnszövetségben, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt R.B. és társai ellen indult büntetőügyben a Hajdúböszörményi Járásbíróság ítéletét.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és a III. r. vádlottak 2012. évben bűncselekmények közös elkövetésében állapodtak meg, a III. r. vádlott vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes bemenni. Megállapodásuknak megfelelően 2012. április és 2013. január hónapok között hat alkalommal valósítottak meg közösen bűncselekményeket, Hajdúböszörmény településen, elsősorban idős sértettek sérelmére. A sértettekre éjszaka, maszkban törtek rá és különböző értékeket: pénzt, műszaki cikkeket, ékszereket, vettek el tőlük.

Az egyik esetben, akkor mentek be a sértett házába, amikor a sértett nem volt otthon. A cselekmény napján éjfél körül az I. és a II. r. vádlottak fekete ruhában, maszkban, kesztyűben, fegyverrel felszerelve berúgták a ház ajtaját. A házban nyolcan tartózkodtak – köztük négy gyermek - valamennyien aludtak. Mindenki felébredt, a gyerekek sírni kezdtek. A vádlottak pénzt követeltek, az I. r. vádlott rájuk szegezte a pisztolyt és többször fenyegette őket, hogy “szétlövi a fejüket”. Mindenkit egy szobába tereltek, a II. r. vádlott értékek után kutatott. A vádlottak 3 millió forintot meghaladó összeggel és egy mobiltelefonnal távoztak.

2012. év júliusában egy idős férfira törtek rá, mert azt gondolták, hogy több millió forintot és arany tárgyakat tart otthon. Maszkban és kesztyűben mentek a házába, egy sállal hátra kötözték a kezeit, betömték a száját, fejére törölközőt tettek, miközben késsel fenyegették. A vádlottak a sértett BMW típusú autóját ás 145 ezer forint készpénzt, ékszert vittek magukkal; 3,3 millió forint kárt okoztak.

A további esetben a vádlottak az idős sértettől fenyegető fellépésük eredményeként a párna alá rejtett 20 ezer forintot, máskor 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak.

A bűncselekményeket a vádlottak társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként követték el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat szabadságvesztés és közügyektől eltiltás büntetésre ítélte. Hat vádlottat 6 és 12 év közötti fegyházbüntetésre, egy vádlottat 4 és fél év börtönbüntetésre, egy vádlottat a bíróság bizonyítottság hiányában felmentett a vád alól. A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete értelmében a vádlottaknak a sértettek számára csaknem 5 millió forint kártérítést is meg kell fizetniük.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás végett, hat vádlott és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Miskolci Törvényszék másodfokon 2017. október 13. napján hirdetett ítéletet a vádlottak ügyében. A bíróság az ítélet szóbeli indokolásakor kifejtette: a járásbíróság az eljárási szabályokat lényegében betartotta, nem vétett olyan hibát, mely az ítélet felülbírálatát kizárta volna. A bizonyítékokat beszerezte, azok értékelése során kimerítően foglalkozott a vádlottak által elmondottakkal, a vádlottak védekezését a további bizonyítékokkal összevetette, arról maradéktalanul számot adott. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényegében hiánytalan volt. A járásbíróság indokolási kötelezettségét teljesítve összességében helyesen vont következtetést a vádlottak bűnösségére, azzal nagyrészt a másodfokú bíróság is egyetértett. A törvényszék egyes vádlottak tekintetében a bűncselekmények megnevezését, illetve jogi minősítését pontosította.

A bíróság enyhítő körülménykényt értékelte a vádlottak javára a bűncselekmény elkövetése és elbírálása között eltelt hosszú időt, melyre tekintettel a büntetés enyhítését látta indokoltnak. A kiszabott szabadságvesztés tartamát az I. és a III. r. vádlottal szemben 11 évről 9 évre, a II. r. vádlott esetében 12 évről 10 évre, az V. r. vádlottnál 6 évről 5 évre, a VI. r. vádlott tekintetében 9 évről 7 év 6 hónap időtartamra enyhítette. Rendelkezett a sértettek részére fizetendő kártérítés mértékéről, két vádlottal szemben további vagyonelkobzást rendelt el. A törvényszék az elsőfokú ítéletnek a vádlottak által fizetendő bűnügyi költségre vonatkozó rendelkezéseit hatályon kívül helyezte, mert az arra vonatkozó elsőbírói ítélet nem állt összhangban az iratok tartalmával.

Az ítélet jogerős.

Miskolc, 2017.október 13.