Börtönbüntetésre ítélték az embercsempészt

A Tiszaújvárosi Járásbíróság 2017. december 18-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki 2016. május 31. óta előzetes letartóztatásban van embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A vádlott 2016. májusában a társával együtt Magyarországon tartózkodó szír állampolgárokat akart illegálisan átjuttatni az országhatáron. Ezért Budapest területén, május 28-án az éjszakai órákban 13 fő szállt be az általa vezetett kisbuszba azzal a céllal, hogy őket a vádlott Németországba fogja szállítani. A menekülő személyek a külföldi embercsempészeknek fejenként 3.000-4.000.- eurót fizettek azért, hogy őket Németországba eljuttassák, mely összegből a vádlott is részesült. Az M3-as autópályán haladva a gépjármű balesetet szenvedett, mely továbbhaladni nem tudott, ezért a vádlott menekülésre szólította fel a kisbusz utasait, megmutatta merre induljanak, majd közölte velük, hogy két óra múlva elérik a német határt. A baleset miatt a helyszínre érkező rendőrök az út mellett észrevették a friss „csapásnyomokat”, és így találták meg a rejtőzködő külföldi állampolgárokat. A menekültek a rendőri intézkedés során szembesültek azzal a ténnyel, hogy nem Németország, hanem a román határ felé tartottak.

A bíróság ítéletében a vádlottat embercsempészés bűntette elkövetésében találta bűnösnek és ezért 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a terhelt egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, míg súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a csempészett személyek között kiskorú gyermekek is voltak, illetve az embercsempészés szervezett keretek között valósult meg. A bíróság továbbá határozott az előzetes letartóztatás fenntartásáról.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.