Előzetesbe kerültek a gyanúsítottak, akik mobiltelefont raboltak a sértettől Mezőkövesden

A Mezőkövesdi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a két gyanúsítottnak, akik 2017. december 16-án az éjszakai órákban Mezőkövesden kiraboltak egy járókelőt.

Az alapos gyanú szerint miután az ittas állapotban lévő gyanúsítottak észlelték, hogy a szintén ittas állapotban lévő sértettnél mobiltelefon van, bántalmazni kezdték. A férfi ekkor menekülni próbált, azonban támadói futás közben utolérték, és újra ököllel ütni és rúgni kezdték. A terheltek elvették a sértett telefonját, majd elfutottak a helyszínről. A sértett a térdén, a tenyerén és az arcán is 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A bíróság a terheltek előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a további nyomozati cselekmények zavartalan lefolytatásához fűződő érdek, és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el. Figyelemmel a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények számára, és azok között a rablás bűntettének kiemelkedő tárgyi súlyára, az így kiszabható büntetési tétel mértéke is a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását indokolja. Ezen túl a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a terheltek a tanúkat – különösen a sértett tanút – vallomásuk megtételében befolyásolnák, vagy megfélemlítenék. Továbbá feltehető az is, hogy a jövedelemmel nem rendelkező gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el.

A végzés nem jogerős, a döntéssel szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezéssel éltek.