Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a vádlottakat, akik akadályozták a betegellátásban a háziorvost

A Miskolci Járásbíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik Köröm településen a háziorvosi rendelőben dolgozó, közfeladatot ellátó orvost akadályozták a betegellátásban.

A megállapított tények szerint a vádlottak rokonok, az I. és a III. r. vádlott élettársak, a II. r. vádlott az I. r. vádlott édesanyja.

2016. decemberében a III. r. vádlott a háziorvos sértettől gyermeke ellátását kérte. A gyermek vizsgálata során a háziorvos által tanúsított magatartás miatt a III. r. vádlott felháborodott, becsmérlő szavakat kiabált, majd megfenyegette az orvost, hogy „Hazamegy, beküldi az élettársát, aki majd szétveri a fejét”. Miután a III. r. vádlott hazament, elmesélte az I. r. vádlottnak a történteket. Az I. r. terhelt a II. r. vádlottal együtt indult a háziorvosi rendelőbe, oda mindketten berontottak, miközben az orvos éppen egy beteget vizsgált. Az I. r. vádlott trágár kifejezések használata mellett bántalmazással fenyegette meg az orvost, miközben a III. r. vádlott a fia mellett állt és hergelte őt. Az orvos távozásra szólította fel a terhelteket, mire az I. r. vádlott ismét megfenyegette a háziorvost azzal, hogy „hazafelé kihúzunk a kocsiból és szétverem a fejed”.

A bíróság a vádlottakat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, és becsületsértés vétsége miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, mely büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként a vádlottak javára értékelte a beismerő vallomásukat, az eljárás során tanúsított megbánó magatartásukat, valamint azt, hogy a sértettől bocsánatot kértek. Súlyosító körülmény volt a közfeladatot ellátó személyek (például orvosok, pedagógusok, buszsofőrök) sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakorisága.

Az ítélet jogerőre emelkedett.