Előzetesben a sajóvámosi közlekedési baleset okozója

 

Halált okozó közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton, gépi meghajtású jármű vezetésével bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban a Miskolci Járásbíróság 2018. február 7. napjáig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 2018. január 3-án a késő délutáni órákban, Sajóvámoson gépjárművével elütötte a sértettet, majd segítségnyújtás nélkül távozott.

 

A gyanú szerint a férfi az esős időben, Sajóvámos belterületi, közvilágítással ellátott részén nem az időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét és ezért későn észlelte a jobb forgalmi sávban gyalogosan haladó sértettet, akit járművével elütött. A gyalogos az ütközés hatására fejjel az első szélvédő jobb oldali szélének csapódott. A gyanúsított ezt követően megállt és habár észlelte az út murvás részén eszméletlenül fekvő sértettet, továbbhaladt segítségnyújtás nélkül. A közúti baleset következtében a sértett a helyszínen elhalálozott.

 

A rendőrség által lefolytatott helyszíni szemle, a helyszínen, az útpadkán és a holttest környezetében talált letört alkatrész maradványokból beazonosították, hogy egy Ford Tranzit gépjárműről van szó és január 4-én azt is, hogy az kinek a tulajdonát képezi. A gyanúsított az intézkedő rendőröknek elismerte, hogy ő ütötte el a gyalogost. Az ekkor vele szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. Az ingatlanban további marihuánának látszó növényi származékot is lefoglaltak.

 

Mivel a gyanúsított a bűncselekmény elkövetését követően a hatóság elől elrejtőzött, a rendelkezésre álló adatok szerint a helyszín közelébe többször visszatért, a gépjármű roncsolódásait igyekezett eltüntetni, ezért a bíróság álláspontja az, hogy kizárólag letartóztatásával biztosítható jelenléte a további eljárási cselekményeken. Bűnösség megállapítása esetén 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki, így fennáll a szökés, elrejtőzés és a nyomozás eredményes lefolytatása meghiúsításának, befolyásolásának veszélye is.

 

Mindezekre figyelemmel a nyomozási bíró a gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte.

 

A végzés nem jogerős, a bíróság döntésével szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.