Előzetes letartóztatásba került a körözött gyanúsított

A Miskolci Járásbíróság 2018. január 5-én egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a terheltnek, aki megszökött a hatóságok elől, majd miután megtudta, hogy körözik önként jelentkezett a rendőrségen.

A gyanú szerint a terhelt két társával együtt 2017. júniusában az ajtót felfeszítve bement a sértett Miskolc Vörösmarty utcán lévő ingatlanába. A gyerekszoba beépített szekrényében található széfet feltörték, ahonnan forintot, eurót, amerikai dollárt és ékszereket vittek el, összesen több mint 10 millió forint értékben. A nyomozás során a gyanúsított, a vele szemben kezdeményezett intézkedés elkerülése érdekében a hatóság elől megszökött, majd külföldre távozott, ezért 2017. decemberében európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a felkutatására. Az európai elfogatóparancs alapján a gyanúsítottat Magyarországon kívül az európai országokban is keresni kezdték a hatóságok. A terhelt – miután tudomást szerzett a körözés elrendeléséről - 2018. január 4-én önként megjelent a Miskolci Rendőrkapitányságon.

A gyanúsítottal szemben 3 rendbeli lopás bűntette miatt indult eljárás, mely cselekmények 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított a hatóságok elől megszökött, továbbá tekintettel a kiszabható büntetés mértékére, a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye jelenleg is fennáll. Megalapozottan feltehető az is, hogy a büntetett előéletű terhelt újabb bűncselekményt követne el, vagy a tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítást. A nyomozási bíró a felsoroltak miatt a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el.

A bíróság döntése jogerős.

Miskolc, 2017. január 8. napján