Hajnalban, a lakásában támadták meg az idős sértettet, otthon tartott pénzét akarták megszerezni

A Kazincbarcikai Járásbíróság 2018. február 6-án hirdetett ítéletet annak a két férfinak az ügyében, akik egy idős sértettet kazincbarcikai otthonában próbáltak kirabolni.

Az ítélet szerint az I. r. vádlott azt javasolta a II. r. vádlottnak, hogy menjenek el a Kazincbarcikán lakó idős nő házába és az otthon tartott pénzét szerezzék meg. Megbeszélték, hogy a sértettet le fogják kötözni, a száját leragasztják és elhozzák az értékeit. A vádlottak a megállapodás szerint 2017. januárjában a hajnali órákban a sértett házához mentek, az I. r. vádlott betörte a bejárati ajtót, míg a társa a közelben figyelt. A sértett a zajra felébredt, az ajtóhoz ment, ekkor az I. r. vádlott meglökte őt, a sértett a fürdőszoba padlójára esett. Az I. r. vádlott a sértettet a helyszínen talált 30-35 cm hosszúságú vasdarabbal ütötte, miközben a sértett segítségért kiabált, melyet a II. r. vádlott is hallott. Ezután az I. r. vádlott kiment a lakásból, közölte a társával, hogy „megsoroztam a vénasszonyt”, majd mindketten visszatértek a lakásba, ahonnan végül semmit nem vittek el. Az idős sértett többszörös zúzódást szenvedett.

A bíróság a vádlottakat rablás bűntettének kísérlete és magánlaksértés miatt szabadságvesztésre, az I. r. vádlottat 7 év, a II. r. vádlottat 9 év fegyházbüntetésre ítélte. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlottak büntetett előéletűek, az I. r. vádlott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt, míg a II. r. vádlott feltételes szabadság tartama alatt követte el a bűncselekményt.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek. A büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Miskolc, 2018. február 9. napján