Házi őrizetbe került a gyanúsított, aki idős sértetteket csapott be

A Miskolci Járásbíróság elrendelte a házi őrizetét annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint úgy jutott pénzhez, hogy több sértettet is megtévesztett.

A gyanúsított még korábban, 2017 májusában megjelent egy békéscsabai ingatlanban, ahol magát DÉMÁSZ dolgozónak adta ki. Mivel a gyanúsított túlfizetés átadására hivatkozott, a házban lakó 88 éves sértett beengedte az otthonába. Miközben a gyanúsított az idős férfi figyelmét elterelte, magához vett 20.000.- Ft készpénzt. Aznap ugyanezzel a módszerrel egy másik 83 éves sértett lakásába is bejutott, ahonnan 120.000.- Forint készpénzt és 3 szál vastagkolbászt vitt el. Több mint fél évvel később, 2018 januárjában a gyanúsított egy társával együtt Nyékládházán két sértettnek 560 liter gázolajat adott el 140.000.- Forintért, melyről később kiderült, hogy annak nagy része vizet tartalmazott.

A gyanúsítottal szemben csalás miatt indult büntetőeljárás.

A bűncselekmény akár hét és fél évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, mely miatt alaposan feltehető, hogy a gyanúsított a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne, és fennáll a veszélye annak is, hogy újabb bűncselekményt követne el, ezért a szabadságának korlátozása indokolt. A nyomozási bíró – az ügyész indítványának helyt adva - a gyanúsított házi őrizetét rendelte el azzal, hogy ez idő alatt mozgását nyomkövető eszközzel ellenőrzik. A gyanúsított a házi őrizet tartama alatt a bíróság által kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatja el, lakóhelyét nem változtathatja meg, ha a bíróság által meghatározott magatartási szabályokat megszegi, előzetes letartóztatásba kerülhet.

A végzés jogerőre emelkedett.

Miskolc, 2018. február 26.