Felmentette a bíróság az okirathamisítással vádolt ügyvédet

A Miskolci Járásbíróság 2018. március 6. napján kihirdetett ítéleteben felmentette az ügyvéd foglalkozású III. r. vádlottat az okirathamisítás vádja alól.

A vádirat lényege szerint 2011. évben az I. r. vádlott által vezetett gazdasági társaság fiktív üzletrész értékesítését az ügyvéd foglalkozású III. r. vádlott bonyolította, a szerződést ő szerkesztette és nyújtotta be a cégbíróságra. A cégbíróság a szerződés alapján az ukrán illetőségű II. r. vádlottat a társaság ügyvezetőjeként a cégnyilvántartásba bejegyezte.

Az I. r. vádlottal szemben közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény, a II. r. és III. r. vádlottal szemben közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság előtt nem nyert bizonyítást, hogy a szerződést készítő ügyvéd vádlott az I. és II. r. vádlottak által kötött szerződés valótlan voltáról tudott volna, ezért a bíróság a III. r. vádlottat a közokirat-hamisítás vádja alól felmentette. A további vádlottak bűnösségét a vádiratban írt cselekmények miatt megállapította, az I. r. vádlottat 500.000.- forint pénzbüntetésre ítélte, a II. r. vádlottal szemben intézkedést alkalmazott, őt egy évre próbára bocsátotta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napon belül nyilatkozik a fellebbezésről, az I. r. vádlott és védője a bíróság döntése ellen felmentés érdekében fellebbezett, míg a III. r. vádlott és védője tudomásul vették a bíróság ítéletét. A II. r. vádlott részére postán kézbesítik az ítéletet.

 

Miskolc, 2018. március 6.