Bántalmazással és fenyegetéssel próbáltak pénzhez jutni – börtönbüntetésre ítélték őket

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a két férfinak az ügyében, akik erőszakkal próbálták behajtani egy ház vételárát az idős sértettől úgy, hogy valójában tulajdonosai sem voltak annak.

Az ítélet szerint az I. r. vádlott szívességi lakáshasználója volt egy házaspár tulajdonában álló családi háznak. Amikor megtudta, hogy a sértett házat szeretne vásárolni, felkereste, és valótlanul azt állította, hogy az ingatlan az ő tulajdonában áll, majd felajánlotta megvételre. A felek írásban nem kötöttek szerződést, csak szóban állapodtak meg, miszerint az I. r. vádlott 450.000.- forintért eladja a házat, a vételárat a vevőnek pedig havi 20.000.- forintos részletekben kell megfizetnie. A vevő beköltözött az ingatlanba, majd 16 hónapon keresztül fizette a havi törlesztő részleteket. A ház tulajdonosai 2016. májusban szereztek tudomást a fenti ügyletről, ezért tájékoztatták a vevőt a valós helyzetről. Ezt követően a sértett találkozott az I. r. vádlottal, és közölte, hogy több pénzt nem hajlandó fizetni. Ekkor az I. r. vádlott és a vele lévő II. r. vádlott ütlegelni kezdték, miközben az I. r. terhelt azt ismételte, hogy „lesz pénz, vagy kipakollak a házból”. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett

A bíróság a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérlete és testi sértés vétsége miatt szabadságvesztésre, az I. r. vádlottat 1 év 10 hónap, a II. r. vádlottat 1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az I. r. vádlott bűnösségét a fentieken túl csalás vétségében is megállapította. Enyhítő körülmény volt, hogy a zsarolás kísérleti szakban maradt, azt a tény, hogy mindketten két kiskorú gyermekről gondoskodnak saját háztartásukban, és egészségi állapotuk megromlott. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlottak idős sértett sérelmére követték el a bűncselekményeket, valamint az II. r. vádlott büntetett előéletét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napon belül nyilatkozik a fellebbezés tárgyában, míg a döntés ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek. A büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Miskolc, 2018. március 8. napján