Nem szegett szabályt a gázszerelő foglalkozású vádlott - felmentették

A Kazincbarcikai Járásbíróság 2018. március 13. napján kihirdetett ítéletében felmentette a gázszerelő foglalkozású vádlottat a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádja alól.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2006. februárjától egy gázszereléssel foglalkozó betéti társaság kültagja és egyben gázszerelői tevékenységet végző alkalmazottja volt. 2009 júliusában a betéti társaság beltagját azzal bízták meg, hogy a múcsonyi ingatlan fürdőszobájában lévő gázkazánt cserélje ki. A kazáncserét a társaság alkalmazottjaként a vádlott végezte el, azonban a kazán légellátásának ellenőrzésére nem került sor, a kéményseprői szakvélemény sem állt rendelkezésre. 2009. augusztus 4-én a kéményseprői ellenőrzés során a ház tulajdonosát írásban figyelmeztették a hibákra és felhívták a hiányosságok megszüntetésére, azonban ez nem történt meg.  2010 júniusában a házat a sértett családjának értékesítették. 2012. novemberében a sértett a fürdőkádban fürdött, ahol órákkal később nevelőapja talált rá holtan. A sértett szén-monoxid mérgezés okozta eszméletvesztése miatt a fürdőkád vizébe fulladt. A vádirat szerint a sértett halálának bekövetkezésében a vádlott foglalkozási szabályszegése közrehatott.

A bíróság az ügyben több tárgyalást tartott, kihallgatta többek között a vádlottat, a ház korábbi tulajdonosát, a kéményseprői szolgáltatást végző társaság képviselőjét és meghallgatta a műszaki szakértőt is. A bíróság ítéletének szóbeli indokolása szerint a bizonyítékok alapján nem volt megállapítható, hogy a kazán cseréjével egyidejűleg annak üzembe helyezése is megtörtént, márpedig a vádlottnak csak az üzembe helyezés esetén lett volna kötelessége a kazán légellátásának ellenőrzése. Mivel a vádhatóság nem bizonyította kétségtelenül a foglalkozási szabályszegés megtörténtét, ezért a bíróság a vádlottat felmentette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napon belül tesz nyilatkozatot a fellebbezés tárgyában.

 

Miskolc, 2018. március 14. napján