Baleset a lánybúcsún – pénzbüntetésre ítélték a vádlottat

A Mezőkövesdi Járásbíróság ítéletében közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottat 280.000.- forint pénzbüntetésre ítélte, és 6 hónapra eltiltotta a közúti lassú járművek vezetésétől.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott tíz éve folytat személyszállítással kapcsolatos vállalkozói tevékenységet, melynek keretében Bogácson sétakocsikáztatást végez. A járművével 2014 júliusában éjfél körüli időben indult el a bogácsi pincesorról a település központja felé, amikor az egyik borozónál egy lánybúcsún részt vevő, hét fős társaság szállt fel a járműre, a már ott tartózkodó két utas mellé, illetve hozzájuk csatlakozott még további két személy. A vádlott a jármű sebességét növelte és „kacsázni” kezdett az úton, majd egy parkolóba érve egyre kisebb és kisebb köröket írt le a járművel, míg annak pótkocsija kibillent és felborult a benne utazó személyekkel együtt. A sértettek közül öten könnyebb, míg ketten nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedtek.

A bíróság a vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy korábban még nem volt büntetve, közlekedési előélete is kifogástalan volt, míg súlyosító körülmény volt, hogy a balesetben több személy megsérült.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napon belül nyilatkozik a fellebbezés tárgyában, míg a vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

 

Miskolc, 2018. április 5. napján