Előzetesben az edelényi rablás gyanúsítottjai

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája 2018. december 1-én egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a két gyanúsítottnak, akik miután egy kabátot húztak az idős férfi fejére, az elájult, ezt kihasználva pedig kirabolták.

A gyanú szerint 2018. november 27-én a két férfi a délutáni órákban bement az idős, mozgásában korlátozott sértett edelényi családi házába, hogy ott értékek után kutassanak. A gyanúsítottak közül ez egyik még gyermekkorú, míg társa fiatal felnőtt éveiben jár.

A sértett miután zajt hallott a házban, felkelt. Ekkor a megzavart gyanúsítottak egy munkáskabátot húztak az idős férfi fejére, aki ettől eszméletét vesztette. Mikor magához tért észlelte, hogy 65.000 forint készpénze eltűnt.

A Büntető Törvénykönyv általános szabályai szerint nem büntethető, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 14. életévét nem töltötte be. Ugyanakkor néhány súlyos bűncselekmény esetében - mint amilyen a rablás is – már lehetőség van egy gyermekkorú elkövető felelősségre vonására is. Ennek fontos feltétele, hogy a cselekmény elkövetésekor a gyanúsított betöltse a 12. életévét, illetve rendelkezzen tette következményeinek felismeréséhez szükséges megfelelő szellemi és erkölcsi érettséggel is.

Bűnösségük megállapítása esetén a fiatalkorú gyanúsított 5 évig, míg a felnőttkorú gyanúsított akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Fiatalkorú esetében kizárólag akkor van lehetőség a letartóztatásra, ha azt a bűncselekmény különös tárgyi súlya is indokolja. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak elszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől, illetve veszélyeztetnék a bizonyítást.

A bíróság 2019. január 1-ig rendelte el letartóztatásukat, melyet a fiatalkorú gyanúsított esetében javítóintézetben kell végrehajtani. A bíróság az ügy súlyára tekintettel nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására.

A végzés nem jogerős.

Miskolc, 2018. december 1.