Édesanyja életét oltotta ki - életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték

Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folyamatban volt büntetőeljárásban hirdetett ítéletet a Miskolci Törvényszék a mai napon.

Az ítélet szerint a vádlott évek óta haragos viszonyban volt a vele egy háztartásban élő, 80 éves édesanyjával. 2017. július 4-én a kora délutáni órákban, amikor az ittas állapotban lévő vádlott hazaért, az édesanyja a sajószögedi családi ház mögötti nyári konyha teraszán, a fotelban ült. A vádlott egy seprű nyelével és ököllel fél órán keresztül bántalmazta, majd egy késsel nyakon szúrta a sértettet. Ezt követően a vádlott elindult kifelé az udvarról, miközben egy kockás rongyba törölte a véres kezét, és a tőle két méterre álló szomszédok hallatára közölte, hogy „elvágtam a torkát”, majd megnyugodva visszament a ház udvarára. A férfi a rendőrök kiérkezésekor azt ismételgette, hogy „megérdemelte”.

A bíróság a vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 25 év elteltét követően bocsátható feltételes szabadságra.

Súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy a vádlott büntetett előéletű, és a cselekményt közvetlen hozzátartozója, édesanyja sérelmére, kitartó módon követte el, valamint, hogy két minősítő körülmény is fennállt: a különös kegyetlen elkövetési mód, és az, hogy a sértett idős koránál fogva a védekezésre korlátozottan volt képes.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Miskolc, 2018. december 4.