Nagy értékű telefonokkal kereskedtek illegálisan

A mai napon letartóztatta a Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája azt a három férfit, akik illegálisan, nagy értékű telefonokkal kereskedtek, megkárosítva ezáltal a távközlési szolgáltatót. 

A gyanú szerint ketten közülük vagy megtévesztéssel, vagy anyagi ellenszolgáltatás fejében szerezték meg valós személyek adatait, melyet továbbítottak társuknak, aki a távközlési szolgáltató üzletkötője volt. Ezután az üzletkötő az adatokat továbbította egy negyedik személynek, aki azokat ellenőrizte, majd a valós személyekkel mobiltelefon készülékek részletvásárlására kötött előfizetői szerződéseket úgy, hogy mindig a készleten levő legdrágább – többszázezer forintos – készülékeket választotta ki. Ezért ő is 20-30.000,- forint részesedést kapott személyenként.

A ténylegesen szerződő személyek ezután a készülékeket átadták a gyanúsítottak részére, akik azokat továbbértékesítették, tudva azt is, hogy a részletek kifizetésére nem kerül majd sor. Ezáltal a távközlési szolgáltatót 5 és 50 millió forint közötti kár érte.

A gyanúsítottakkal szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmény miatt indult eljárás, mely miatt bűnösségük megállapítása esetén 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan feltehető, hogy megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől. A bíróság álláspontja szerint az sem zárható ki, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk esetleges befolyásolásával veszélyeztetnék a nyomozást, hiszen a további bűnkapcsolatok feltárása, az orgazdák felkutatása folyamatban van. Ketten közülük korábban is kerültek már összeütközésbe a törvénnyel, azonban a korábbi büntetőeljárások nem érték el a kívánt visszatartó hatást. Így tehát esetükben feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el. 

A bíróság ezen indokok alapján a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak, és a három férfi letartóztatását rendelte el 2019. július 7-ig.

Egyikük tudomásul vette a bíróság döntését, két társa fellebbezéssel élt.

Miskolc, 2019. június 07.