3 év börtönbüntetésre ítélték a halálos baleset okozóját

A Szerencsi Járásbíróság a mai napon ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki a cselekmény idején próbaidős rendőrként ittas állapotban egy idegen gépjárművel okozott halálos balesetet.

A megállapított tényállás szerint a vádlott szolgálati idején kívül a néhai sértettel együtt szórakozott, italozott a férfi otthonában, majd a két férfi magához vette a néhai sértett édesapjának tulajdonában álló autó slusszkulcsát. Ezt követően mindketten beültek az Opel Combo típusú gépjárműbe, és elindultak Sárospatak belvárosa felé. Az autót a vádlott vezette, és a megengedett 40, majd 50 km/h-s sebességet meghaladó 90-95 km/h-s sebességgel haladtak. Az egyik kanyarban a vádlott elvesztette a jármű feletti uralmat és kb. 70 km/hs sebességgel egy fának csapódtak. A sértett testszerte elszenvedett súlyos sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A járásbíróság ittas járművezetés és jármű önkényes elvétele elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat, mely miatt 3 év börtönbüntetésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során figyelembe vette a bíróság, hogy a vádlott megbánta a bűncselekmény elkövetését, és ő maga is súlyosan megsérült, ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott próbaidős rendőr volt, valamint azt, hogy a vagyon elleni és a közlekedési bűncselekmények száma Szerencsen és környékén rendkívül magas.

A bíróság nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be a bíróság döntésével szemben.

Miskolc, 2019. július 5.