Elfogták a 2012-ben történt rablás harmadik gyanúsítottját - bűnügyi felügyeletéről döntött a Miskolci Járásbíróság

 

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája még július 18-án rendelte el egy hónapra annak a két férfinak a letartóztatását, akik a gyanú szerint egy harmadik, ezidáig ismeretlen társukkal rabolhattak ki 2012-ben Miskolcon, egy éjjel-nappali élelmiszerboltot.

A rendelkezésre álló adatok szerint a már letartóztatásban lévő két férfi és az elfogott gyanúsított 2012. július 16-án rabolták ki a miskolci üzletet. A két férfi maszkot húzott az arcára, úgy mentek be az üzletbe, míg harmadik társuk, a gyanúsított a bolt előtt figyelt. Az üzletben egy fegyvernek látszó tárggyal arra kényszerítették az eladót, hogy a kasszában található pénzt – körülbelül 50.000,- forintot - adja át részükre. Miután az eladó teljesítette kérésüket, mindhárman elszaladtak a helyszínről, menekülés közben azonban az egyikük elhagyta az arcát takaró maszkot.

A bűncselekmény helyszínén hátrahagyott maszk alapján a nyomozó hatóság idén áprilisban beazonosította az egyik elkövetőt a DNS nyilvántartási rendszer adatai segítségével, másik két társát ezt követően sikerült elfogni.

Az ügy harmadik gyanúsítottjával szemben is fegyveresen elkövetett rablás miatt indult büntetőeljárás, melyért bűnössége megállapítása esetén 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított elszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Ugyanakkor a gyanúsított beismerő vallomására, életkörülményeire tekintettel, elegendőnek látta bűnügyi felügyelete elrendelését 2019. november 26-ig. Ennek értelmében engedély nélkül nem hagyhatja el a lakóhelyéül szolgáló várost, nem változtathatja meg lakóhelyét sem és a felügyelet ideje alatt nyomkövető eszközt köteles viselni.

A bíróság végzése jogerős.