Bíróság előtt az emberkereskedelemmel vádolt férfi büntetőügye

A Miskolci Törvényszék előkészítő ülésre tűzte ki annak a férfinak a büntetőügyét, aki a vád szerint mintegy öt éven keresztül azért toborzott nehéz anyagi körülmények között élő nőket, hogy prostituáltként dolgoztassa őket, majd helyzetüket kihasználva elvegye tőlük az ebből származó bevétel egy részét.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2013-tól 2018 májusáig több fiatal nő Magyarországról Németországba, Ausztriába valamint Svájcba történő utazását szervezte meg, majd szállást intézett nekik annak érdekében, hogy a nők prostitúciós tevékenységet végezzenek. A vádlott az így lebonyolított üzleteket napi szinten személyesen vagy telefonon keresztül ellenőrizte. A férfi a nap végén a prostituáltakat elszámoltatta, a bevételük nagy részét elvette és ebből fedezte saját megélhetését. A vádlott a fenti időszakban volt élettársai számára is szervezett „üzleteket”, majd az ebből származó bevételt közös megélhetésükre fordították.

A letartóztatásban lévő férfival szemben emberkereskedelem és kitartottság bűntette miatt indult büntetőeljárás, mely cselekmények akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A kiszabható büntetés mértéke és a vádlott kiterjedt külföldi kapcsolatrendszere miatt reális a veszélye a vádlott szökésének, valamint a férfi életmódja, a cselekmények vélhetően több éven át tartó üzletszerű elkövetése is arra enged következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. A fenti indokokra tekintettel a Miskolci Törvényszék a vádlott letartóztatását továbbra is fenntartotta. A végzéssel szemben a vádlott fellebbezést jelentett be.

A bíróság 2019. október 6–án tart előkészítő ülést az ügyben.

Miskolc, 2019. augusztus 8.