Késsel követelte a mobiltelefont Ózdon – maradt a 5 és fél év fegyházbüntetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa szeptember 24-én helybenhagyta az Ózdi Járásbíróság ítéletét, melyben 5 és fél év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki fiatalkorú társával Ózdon a sértett nyakához kést szorítva követelte annak mobiltelefonját.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak 2018. április 6-án a kora esti órákban az utcán sétáló sértettet megszólították és megkérdezték tőle, hány óra van. A sértett elővette a telefonját, majd miután válaszolt, tovább sétált. A vádlottak követték és amikor a buszmegállóhoz ért, egy 14 cm pengehosszúságú kést szorítottak a nyakához, miközben mobiltelefonját követelték. A férfi átadta a készüléket, azonban a vádlottak továbbra sem hagyták elmenni, arra kényszerítették, kövesse őket.

Útközben a sértett felajánlotta, hogy visszavásárolja a telefont, de a kért összeggel nem rendelkezett, így közösen indultak el pénzért a sértett otthonába. A vádlottak az utcán várakoztak, míg a férfi bement a lakásba és édesapjától kért segítséget. A vádlottak megijedtek a sértett apjától és elmenekültek a helyszínről.

Az Ózdi Járásbíróság az I. rendű fiatalkorút még előkészítő ülésen rablás elkövetése miatt jogerősen 3 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte. A II. rendű vádlottal szemben – szintén rablás elkövetése miatt – 5 és fél év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, mely döntéssel szemben a vádlott enyhítés miatt, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság szóbeli indokolásában kifejtette: az elsőfokú bíróság hiánytalanul állapította meg a tényeket, a kiszabott büntetés arányban áll a bűncselekménnyel, ezért nincs helye a kiszabott joghátrány mérséklésének.

Az ítélet jogerőre emelkedett, ellene további fellebbezésnek nincs helye.

Miskolc, 2019. szeptember 25.