Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az éhes betörőt

Az Ózdi Járásbíróság 2019. szeptember 26-án előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki Ózdon és annak környékén több családi házba is betört, miközben egy alkalommal még enni is kért az otthon tartózkodó sértettől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. februárjában olyan lakóházakat választott betörései célpontjául, ahol általában senki nem tartózkodott. A bejárati ajtókat felfeszítve jutott be a lakásokba, ahonnan értékesíthető vagyontárgyakat hozott el, többek között szerszámokat, ékszereket és készpénzt.

2019. február 11-én, éjjel azonban olyan ingatlanba tört be, ahol otthon tartózkodott annak idős tulajdonosa is. Miközben a vádlott értékek után kutatott, a sértett felébredt és kérdőre vonta a férfit, mit keres ott. A vádlott közölte, hogy nagyon éhes és felszólította a sértettet, készítsen neki ennivalót. Az idős asszony nem mert ellenszegülni, így amíg a vádlott átkutatta a házat és magához vette a lakásban talált 10.000,- forint készpénzt, pénztárcát és karórát, addig a sértett enni készített számára.

A vádlott távozását követően az idős asszony nem merte a rendőrséget értesíteni, a történteket csak másnap délelőtt mondta el a fiának. A vádlott cselekményével több, mint 250.000,- forint kárt okozott a sértetteknek.

A járásbíróság kifosztás, magánlaksértés és lopás elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat, aki beismerte a cselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit.

A bíróság ítélete jogerős.

Miskolc, 2019. szeptember 26.