Magas hozamú pénzügyi befektetést ígérhetett a csaló – letartóztatását rendelte el a bíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a férfinak, aki több tízezer forintot csalt ki a sértettől, egy nem létező banki befektetés megvalósítására.

A férfi 2019. szeptemberében először 60.000,- forintot, majd néhány nap múlva további 30.000,- forintot vett át a sértettől annak ígéretével, hogy azt egy pénzintézet magas hozamú pénzügyi konstrukciójába fekteti. A hivatkozott befeketés azonban nem volt valós.

Miután a gyanúsított megtudta, hogy a sértettnek további 800.000,- forint készpénze is van, azt is meg akarta szerezni. Ennek érdekében nyugtát állított ki, melyen saját nevén túl a pénzintézet nevét is feltüntette. A pénz átadása csak azért hiúsult meg, mert azt a sértett egy hajléktalanszálló páncélszekrényében tartotta és szálló munkatársa – gyanúsnak vélve az üzletet - nem engedte kivenni. A gyanúsított cselekményével 90.000,- forint kárt okozott a sértettnek.

A gyanúsítottal szemben nagyobb kárt okozó csalás kísérlete miatt indult eljárás. A férfi rendezetlen életkörülményei és a vele szemben kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság ezért úgy látta, hogy az eljárás eredményessége a gyanúsított szabadságának enyhébb korlátozásával nem biztosítható, így 2019. október 26-ig letartóztatását rendelte el.

A bíróság döntését a gyanúsított elfogadta, azonban védője nem volt jelen az ülésen, így a végzés nem vált véglegessé.

Miskolc, 2019. szeptember 26.