Tanúk kihallgatásával folytatódott a mezőkeresztesi buszbaleset ügyének tárgyalása

2019. október 8-án újabb tárgyalást tartott a Mezőkövesdi Járásbíróság a halálos tömegszerencsétlenséget okozó buszbaleset ügyében.

A vád szerint egy utazási társaság busza éjszaka, 80 utassal tartott hazafelé Bécsből az M3-as autópálya egy kivilágítatlan szakaszán, körülbelül 100 km/h sebességgel. A forgalom ugyan gyér volt, de az út állapota csúszós. A vádlott személyautójával a busz mellett haladt a belső forgalmi sávban, körülbelül 130 km/h sebességgel. Amikor elhaladt a busz mellett a jéghártyás úttesten az autó megcsúszott, a busz előtt átsodródott a külső forgalmi sávba és a szalagkorlátnak ütközött. A mögötte haladó busz sofőrje bár hirtelen balra kormányozta a buszt, de nem tudta elkerülni az ütközést. Nagy sebessége és az út állapota miatt a busz bal oldalával a vádlott autójának, majd a bal oldalon található szalagkorlátnak ütközött, ami megbillentette a buszt és az a bal oldalára borult. A két jármű ütközését követően a pályán mögöttük haladó autók sem tudtak időben megállni, így azok közül több egymásba sodródott. A baleset következtében 5 személy életét vesztette, 8 - 8 személy maradandó fogyatékosságot, illetve 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, míg 21 személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

A mai tárgyalás alkalmával a vezetéstechnikai szakértőt hallgatta meg a bíróság, illetve a közútkezelő munkatársának, a busz másik sofőrjének, a szervező cég ügyvezetőjének és a vádlott egyik hozzátartozójának kihallgatására is sor került.

A Mezőkövesdi Járásbíróság 2019. november 5-én, 8 óra 30 perctől folytatja az ügy tárgyalását, melyre az autóbusz utasait és a balesetben résztvevő további járművek sofőrjeit és utasait idézte.

Miskolc, 2019. október 08.