Engedély nélkül vásárolt fegyvereket és tartotta otthonában azokat – letartóztatását rendelte el a járásbíróság

     

A Szerencsi Járásbíróság nyomozási bírája november 30-ig rendelte el a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint magát kurátornak és hivatalos fegyvergyűjtőnek adhatta ki magát és vásárolt különböző fegyvereket, miközben valójában semmilyen engedéllyel nem rendelkezett.

A nyomozó hatóság tagjai 2019. október 29-én házkutatást tartottak a gyanúsított borsodi otthonában, ahol különféle helyekre rejtve egy golyós hadipuskát, egy sörtétes vadászfegyvert, egy lefűrészelt csövű és tusú golyós puskát, továbbá több, mint 350 db lőszert találtak. A hatóság a lőfegyvernek minősülő puskákat és az éles lőszereket lefoglalta, melyek tartására a férfi nem volt jogosult.

A gyanúsítottal szemben lőfegyver, lőszer engedély nélküli megszerzésével, tartásával elkövetett lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntettének elkövetése miatt folyik nyomozás, mely bűnösségének megállapítása esetén 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A járásbíróság álláspontja szerint így a kiszabható büntetés mértékére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a férfi szabadlábon hagyása esetén elrejtőzne vagy megszökne a hatóságok elől. Arra is következtetni lehet továbbá, hogy a bizonyítékok megsemmisítésével vagy a tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné a büntetőeljárás lefolytatását és esetében a bűnismétlés kockázata sem zárható ki. Mindezekre figyelemmel a járásbíróság a gyanúsítottal szemben a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak, így letartóztatását rendelte el.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Miskolc, 2019. október 31.