Huszonkét alkalommal vásároltak más adataival az online csalók – letartóztatásukat rendelte el a bíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a férfinak és nőnek, akik úgy vásárolhattak részletre az interneten keresztül nagy értékű mobiltelefonokat és műszaki cikkeket, hogy minden alkalommal más, valós személyek adatait adták meg, azok tudta és beleegyezése nélkül.

A gyanú szerint a miskolci férfi és nő 2019. január és március között mintegy huszonkét alkalommal vásárolt különböző műszaki cikkeket részletfizetésre egy telefonszolgáltató webshopjából. A megrendelések során minden alkalommal létező személyek adatait használták fel, hiszen maguk valójában nem akarták kifizetni a futárszolgálaton keresztül átvett termékek törlesztő részleteit. Cselekményükkel több, mint 7 millió forintos kárt okozott a szolgáltatónak.

A gyanúsítottakkal szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megvalósítása miatt indult nyomozás, mely bűnösségük megállapítása esetén 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére és életkörülményeikre figyelemmel mindkét gyanúsított vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Ugyanakkor az sem zárható ki vonatkozásukban, hogy szabadlábon hagyásuk esetén az eljárásban részt vevő személyek megfélemlítésével, befolyásolásával vagy bizonyítékok megsemmisítésével veszélyeztetnék a büntetőeljárás lefolytatását. Mindezek alapján a járásbíróság a gyanúsítottakkal szemben a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak, így letartóztatásukat rendelte el 2019. november 30-ig.

A bíróság döntését a gyanúsítottak és védőik elfogadták, így a végzés véglegessé vált.

Miskolc, 2019. október 31.