Fél év alatt 25 helyre törhetett be a tolvaj– letartóztatását rendelte el a Miskolci Járásbíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája lopás és magánlaksértés elkövetése miatt indult büntetőügyben rendelte el a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint 2019. május és november között több borsodi kistelepülés házait feltörte, majd azokból különféle vagyontárgyakat hozott el.

A gyanúsított főként olyan házakat választott célpontjául, melyek lakatlanok voltak vagy felújítás alatt álltak. A férfi a fél év alatt körülbelül 25 alkalommal tört be és több, mint hárommillió forintos kárt okozott a sértetteknek. Az így megszerzett zsákmány között főként szerszámok – fűrész, csiszológép, elektromos fúrók, vésőgép – voltak, de az is előfordult, hogy háztartási eszközöket hozott el az ingatlanokból.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsított rendezetlen életkörülmények között él, a gyanú szerinti bűncselekményeket is több hónapon keresztül követhette el, melyek arra enged következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Ugyanakkor esetében az sem zárható ki, hogy kényszerintézkedés hiányában a bizonyítékok megsemmisítésével akadályozná a büntetőeljárás lefolytatását vagy akár újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Fentiekre tekintettel, minden körülményt mérlegelve a bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására, így a gyanúsított letartóztatását rendelte el 2019. december 7-ig.

A bíróság döntését a gyanúsított és védője elfogadta, így az véglegessé vált.

Miskolc, 2019. november 7.