Letartóztatásban a szalonnai emberölés gyanúsítottjai

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon elrendelte a letartóztatását annak a négy férfinak, akik a gyanú szerint november 4-én olyan súlyosan bántalmaztak egy szalonnai idős asszonyt, hogy az belehalt sérüléseibe.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak együtt mentek be a Szalonnán található családi házba, ahol otthon találták annak idős lakóját is. A négy férfi ezt követően rátámadt az idős asszonyra, többször megütötték. A sértett az így elszenvedett sérülések következtében még a helyszínen életét vesztette.

A gyanúsítottakkal szemben a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, mely miatt bűnösségük megállapítása esetén 10 évtől 20 évig, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők. A kiszabható büntetés mértéke alapján így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől vagy a tanúk esetleges befolyásolásával veszélyeztetnék a büntetőeljárás lefolytatását. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak egzisztenciális helyzete, életvitele és a gyanú szerinti bűncselekmény jellege is arra enged következtetni, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A bíróság mindezen indokok alapján enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, így a gyanúsítottak letartóztatását rendelte el 2019. december 8-ig.

A gyanúsítottak közül ketten fellebbezést jelentettek be a bíróság döntésével szemben, míg további két társuk vonatkozásában a végzés véglegessé vált.

Miskolc, 2019. november 8.