Új pszichoaktív anyagokat árusítottak Sátoraljaújhelyen

Egy hónapra elrendelte a letartóztatását a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság annak a két férfinak, akik a gyanú szerint Sátoraljaújhelyen és környékén több személynek értekesítettek új pszichoaktív anyagokat.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2019. november 5-ét megelőzően Sátoraljaújhelyen és környékén szervezett módon értékesítettek új pszichoaktív anyagnak minősülő szereket. Emiatt a két férfival szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt indult eljárás. A gyanú szerint az első rendű gyanúsított egy 18 éven aluli személynek is rendszeresen árulta a tiltott szert.

Amennyiben a gyanúsítottak bűnösségét megállapítják, az első rendű gyanúsítottal szemben 10 évig, míg társával szemben 5 évig tartó szabadságvesztés szabható ki, így a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a várható büntetéstől félve megszöknének, elrejtőznének. Ugyanakkor esetükben az sem zárható ki, hogy kényszerintézkedés hiányában a bizonyítékok megsemmisítésével akadályoznák a büntetőeljárás lefolytatását vagy akár újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A bíróság ezen indokok alapján enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, így a gyanúsítottak letartóztatását rendelte el 2019. december 7-ig.

A végzéssel szemben a gyanúsítottak fellebbezéssel éltek.

Miskolc, 2019. november 8.