Luxusautókkal kereskedhetett az orgazda – letartóztatását rendelte el a Miskolci Járásbíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint 2018-ban elkövetett bűncselekményekből származó luxusautókat helyezett forgalomba, illetve értékesített, miközben tudott azok eredetéről.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított főként Spanyolországból szerezte a gépjárműveket, melyekről pontosan tudta, hogy lopásból száraznak. Alvázszámukat kiköszörülve és meghamisítva próbálta azokat legalizálni. Majd annak érdekében, hogy a bűncselekményt leplezze, az autókat ismerőseinek értékesítette vagy nevükre forgalomba helyeztette. A járművek összértéke körülbelül 28 millió forint.

A gyanúsítottal szemben jelentős értékre elkövetett orgazdaság gyanúja miatt indult eljárás. A férfi életkörülményeire és külföldi kapcsolataira tekintettel a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Ugyanakkor esetében az sem zárható ki, hogy szabadlábon hagyásával a bizonyítékok elrejtésével, megsemmisítésével vagy a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítási eljárás lefolytatását, illetve a már megkezdett bűncselekményeket befejezné.

A bíróság ezért úgy látta, hogy az eljárás eredményessége a gyanúsított szabadságának enyhébb korlátozásával nem biztosítható, így 2019. december 28-ig letartóztatását rendelte el.

A bíróság döntése ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.