Vonaton fosztotta ki az alvó sértettet – letartóztatását rendelte el a bíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint társával együtt kifosztott egy vonaton alvó nőt, majd az így megszerzett bankkártyával fedezték vásárlásaikat.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi és társa 2019. december 16-án a reggeli órákban egy Miskolcra közlekedő vonaton az alvó sértett ölében lévő, becipzározott táskájából kivették pénztárcáját, amelyben 5.000,- forint készpénz, 3.000,- forint értékű buszjegy és bankkártya volt. A gyanúsítottak a bankkártyával vonatjegyetek vettek, majd több részletben, összesen több mint 30.000,- forint összegért vásároltak egy élelmiszerboltban. Később, mikor ismét fizetni próbáltak a kártyával, már letiltották azt.

A férfival szemben kifosztás és csalás elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Amennyiben bűnösségét megállapítják, vele szemben akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén az esetleges büntetéstől tartva megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság ezért úgy látta, hogy az eljárás eredményessége a gyanúsított szabadságának enyhébb korlátozásával nem biztosítható, így az ügyészi indítvánnyal egyezően 2020. január 18-ig letartóztatását rendelte el.

A bíróság döntésével szemben a gyanúsított fellebbezéssel élt.

Miskolc, 2019. december 19.