Szilveszter éjjel támadtak ismerőseikre – letartóztatásukat rendelte el a bíróság

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik karddal és lapáttal támadtak ismerőseikre szilveszter éjjel Ózdon.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak és további családtagjaik szilveszter este átmentek a sértettek lakásába, ahol a két család között szóváltás alakult ki, mely tettlegességig fajult.  A házban tartózkodók távozásra szólították fel a gyanúsítottakat, akik ugyan elhagyták az ingatlant, de visszatéréssel és a sértettek „leszúrásával, megölésével” fenyegetőztek. Később a két gyanúsított és további egy társuk karddal, lapáttal és téglákkal felszerelkezve ment vissza az ingatlanhoz. Egyikük a karddal a házigazda fején, annak szemétől az arcán át a nyakáig terjedő vágást ejtett, míg társa a nála lévő lapáttal a másik sértett fejére sújtott, életveszélyes koponyasérülést okozva ezzel. Eközben a harmadik elkövető téglákat dobált a sértettek felé, megrongálva a ház ablakait és az udvaron parkoló autó szélvédőjét is.

A karddal támadó gyanúsítottal szemben emberölés kísérlete miatt indult büntetőeljárás, mely cselekmény akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.  Az életveszélyes sérülést okozó terhelttel szemben -  bűnösségének megállapítása esetén - 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását rendelte el. A végzés indokolása szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a büntetés mértékétől való félelmükben a hatóságok elől elrejtőznének vagy megszöknének, és arra is következtetni lehet, hogy az ismerősi körükbe tartozó tanúk esetleges befolyásolásával veszélyeztetnék a bizonyítás eredményességét, ezért letartóztatásuk nem mellőzhető.

A végzést a gyanúsítottak tudomásul vették.

Miskolc, 2020. január 3.