A vádlott mulasztása miatt szűnt meg ügyfele bírósági eljárása

A Kazincbarcikai Járásbíróság február 13-án előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki úgy vette át ügyfelétől a megbízási díjat, hogy eltitkolta, mulasztása miatt megszűnt annak bírósági eljárása.     

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértetti szakszervezet között még 2013. októberében egy tartós megbízás jött létre, mely értelmében a vádlott elvállalta az ügyfél képviseletét az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt. A megbízás részét képezte, hogy a vádlott elkészíti az eljárás megindításához szükséges kérelmeket, illetve benyújtja a dokumentumokat, melyért cserébe megbízási díjra jogosult.

A vádlott 2013 decemberében megindította az eljárást, azonban az Európai Emberi Jogi Bíróság hiánypótlásra hívta fel, melynek határidőn belül nem tett eleget, így az eljárás megszűnt. Mindezek ellenére a vádlott az ügyfelet arról tájékoztatta, hogy az eljárás folyamatban van, elhallgatta, hogy a hiánypótlásnak valójában nem tett eleget. 2017 évben pedig azt a valótlan tényt közölte az ügyféllel, hogy a pert megnyerték.  A vádlott összesen 880.000,- forint megbízási díjat vett fel jogosulatlanul a sértettől.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság ítéletet hozott.

A bíróság ügyvédi visszaélés és csalás elkövetése miatt - 2 évi próbaidőre felfüggesztett - 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, 320.000,- forint pénzbüntetésre és 5 év foglalkozástól eltiltásra ítélte a vádlottat, továbbá 880.000,- forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A járásbíróság ítélete nem jogerős, valamennyi fellebbezésre jogosult 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére.

Miskolc, 2020. február 13.