Mákszalmából akartak kábítószert készíteni – összesen 59 és fél év fegyházbüntetésre ítélték a vádlottakat

A Miskolci Törvényszék ítéletet hirdetett annak kilenc vádlottnak a büntetőügyében, akik a feladatokat egymás között felosztva kábítószert állítottak elő oly módon, hogy mákszalmából morfin tartalmú mákoldatot készítettek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016 elején egy ukrán állampolgár azzal kereste meg korábbi üzleti partnerét, a III. rendű vádlottat, hogy szervezze meg Magyarországon a „cola” fantázia nevű kábítószer előállítását, melyért cserébe azt ígérte, hogy egy fennálló, nagy összegű tartozását elengedi. A III. rendű vádlott összeismertette a gyártási folyamatot ismerő II. rendű és a mákszalmát biztosítani tudó I. rendű vádlottat.  A gyártást 2016 júniusában hárman készítették elő, amelynek során telephelyet vásároltak, illetve megállapodtak a IV. rendű vádlottal 4 tonna mákszalma átadásáról. A IV. rendű vádlott állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta, majd az I. r. vádlott megvásárolta a feldolgozáshoz szükséges eszközöket. Társaik, az V., VI., VII., VIII. és IX. rendű vádlottak a feldolgozás folyamatában vettek részt. A vádlottak a mákszalmából a jelentős mennyiségű morfint nyertek ki.

A törvényszék a vádlottakat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. A feldolgozásban részt vevő V-IX. rendű vádlottak bűnsegédként követték el a cselekményt, így őket átlagosan 4 és fél évtől 5 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, azonban az I-IV. rendű vádlottak cselekvősége súlyosabban minősül, így velük szemben 8 év 2 hónaptól egészen 9 év 4 hónapig terjedő fegyházbüntetést szabott ki a törvényszék. A bíróság valamennyi vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte, hogy korábban még nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a védők fellebbezést jelentettek be a törvényszék ítéletével szemben. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Miskolc, 2020. március 9.