Segítség nélkül hagyhatta el a helyszínt a balesetet okozó ittas sofőr

Egy nap alatt kétszer is balesetet okozhatott az az ittas sofőr, akivel szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazott a mai napon a Miskolci Járásbíróság.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2018. novemberében a 35. számú főúton haladt személygépkocsijával Nagycsécs irányába. A sofőr ittas volt, rosszul választotta meg az autó sebességét és beleszaladt az előtte haladó személygépkocsiba, mely lesodródott az út melletti vizesárokba. Az autóban ketten ültek, akik közül az egyik sértett 8 napon túl gyógyuló kézsérülést szenvedett. A gyanúsított a baleset helyszínén nem állt meg, azonnal továbbhajtott. 

A sofőr rövid idő elteltével egy körforgalomhoz ért, ahol figyelmen kívül hagyva az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla előírását, egy újabb személyautóval ütközött. A balesteben személyi sérülés nem történt, azonban a gyanúsított ismét megállás nélkül hagyta el a helyszínt.

A gyanúsítottal szemben maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és cserbenhagyás vétsége miatt indult eljárás, mely cselekmények elkövetésének megállapítása esetén egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A nyomozás során többször előfordult, hogy a gyanúsított idézés ellenére nem jelent meg a hatóságok előtt, illetve lakóhelyén sem lehetett megtalálni. Mindezen körülményeket mérlegelve a járásbíróság - az ügyész indítványával egyezően –  a gyanúsított bűnügyi felügyeletének elrendeléséről döntött, legfeljebb 2020. augusztus 29-ig. 

A bűnügyi felügyelet tartama alatt a gyanúsított a bíróság által kijelölt tartózkodási helyét nem változtathatja meg, a megjelölt időpontokon kívül nem hagyhatja el és ezen alkalmakkor a település határait sem lépheti át. Amennyiben a bíróság által meghatározott magatartási szabályokat megszegi, őrizetbe vehető. A bíróság döntése értelmében a gyanúsítottnak a bűnügyi felügyelet idejére a mozgását nyomon követő eszközt is viselni kell. 

A bíróság döntését a gyanúsított és az ügyész tudomásul vette. A védő nem volt jelen az ülésen, így a végzés nem végleges.

Miskolc, 2020. április 29.