Letartóztatta a bíróság a férfit, aki hónapok óta zaklatta a családját, majd felgyújtotta a házukat

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint fél éve rettegésben tartotta a családját, többször megverte, bezárta és megöléssel fenyegette őket.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2019. novemberétől kaszát, borotvát, kést tartott az ágya mellett, ezzel fenyegetve a sértetteket. Rendszeresen előfordult, hogy a közös lakás ajtaját bereteszelte, beláncolta, a kulcsot magánál tartotta, megakadályozva ezzel, hogy élettársa és a kislánya elhagyhassák az ingatlant. Később már dolgozni sem engedte el a nőt, ezért az asszony elvesztette az állását. Május 7-én a férfi megengedte, hogy élettársa ügyintézés végett elmenjen otthonról és a gyermeket is magával vigye, azonban felszólította, hogy siessenek haza, mert egyébként megöli őket. Mire hazaértek, a gyanúsított az előszobába fejszét, baltákat és egy karót, a teraszra egy csomóval ellátott kötelet készített össze. A szerszámok láttán a sértettek félelmükben elmenekültek otthonról. Távozásukat követően a férfi a lakásban tüzet gyújtott, minek következtében az ingatlan kiégett és lakhatatlanná vált.

A gyanúsítottal szemben személyi szabadság megsértése és zaklatás miatt indult eljárás, mely cselekmények akár 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A bíróság álláspontja szerint a büntetés mértékére figyelemmel fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Tartani lehet attól is, hogy a sértetteket tovább zaklatná, őket megfélemlítené, vallomásukat befolyásolná, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást. Mindezek alapján a járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, és 2020. június 10-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A bíróság végzése nem végleges, az ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.           

Miskolc, 2020. május 10.